Recuperarea materialelor reciclabile

Firma noastră conștientizează importanța reciclării materialelor la nivel mondial, în scopul economisirii resurselor naturale. Procesul de reciclare este pasul cheie al strategiei de management al deșeurilor, alături de procesul de reducere a consumului şi reutilizării resurselor. Reciclarea presupune de multe ori şi reutilizare, fiind un concept mai larg. Materialele reciclabile provin din mediul industrial, birouri sau locuințe şi constau din hârtie, plastic, sticlă, metal şi materiale textile.
    ECO DEM COLLECT S.R.L. este autorizată să colecteze de la diverși generatori, persoane juridice sau instituții ale statului, deșeuri reciclabile nepericuloase (hârtie şi carton, materiale plastice, deșeuri textile), pe care le sortează pe categorii, apoi le transportă la firmele autorizate care realizează valorificarea propriu-zisă a acestor deșeuri reciclabile, cu care sunt încheiate contracte de prestări servicii. În acest fel, asigurăm reciclarea şi reintrarea în fluxul de producție a deșeurilor de hârtie şi carton, a deșeurilor de material plastic, a deșeurilor textile sau a altor deșeuri reciclabile.

1. PET (PETE) – Polietilen tereftalat. Este un plastic de tip ușor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie. În această categorie intră flacoanele inscripționate PET incolore sau colorate pentru apă, sucuri, băuturi alcoolice, ulei vegetal, flacoanele de muștar sau ketchup, borcanele din plastic etc.
2. HDPE – Polietilenă de înaltă densitate. Este un material ușor reciclabil și rezistent la coroziune. Pungile și foliile din plastic sunt fabricate din acest material. Din HDPE sunt fabricate ambalajele pentru produse alimentare sau nealimentare, sacii, folia groasă, flacoanele pentru șampon, bidoanele pentru detergenți, lădițele pentru fructe sau legume, butoaiele și bidoanele din plastic, tubulatura pentru apă etc.
3. PVC – Clorură de polivinil. Este un tip de plastic ieftin și rezistent în tip, dar este o amenințare pentru mediu, deoarece este greu de reciclat, implicând costuri ridicate. Din PVC se fabrică profile de ferestre (termopan), folie, tubulatură pentru apă, izolații pentru cabluri, mobilier ușor, jucării.
4. LDPE – Polietilenă de joasă densitate. Este un tip de plastic utilizat în special la fabricarea diferitelor ambalaje, pungi (sacoșe), flacoane comprimate (pentru miere, muștar), caserole, tavi incolore pentru alimente etc. Pungile fabricate din LDPE nu foșnesc la atingere, spre deosebire de cele fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), care foșnesc la antigere.
5. PP – Polipropilenă. Este un tip de plastic utilizat la fabricarea flacoanelor, dopurilor pentru flacoane, cutiilor pentru margarină sau smântână, navetelor pentru sticle, găleților, lighenelor, tubulaturii pentru apă etc. PP se degradează prin expunere directă la lumina solară și UV.
6. PS – Polistiren. Este unul dintre cele mai folosite tipuri de plastic, sub formă expandată, extrudată sau de spumă. PS are întrebuințări dintre cele mai diverse: pahare, farfurii, ambalaje pentru alimente, caserole, izolator termic. Polistirenul este greu de reciclat, are o valoare scăzută și nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare. Există câteva derivate ale polistirenului: OPS, HIPS, XPS, EPS.
7. ALTELE – policarbonat, ABS. Această clasă include orice alt tip de plastic care nu a fost menționat mai sus, inclusiv un amestec de oricare dintre materialele plastice de mai sus ori un materiale plastic care nu este ușor reciclabil. Are o gamă largă de utilizare, de la CD-uri/DVD-uri până la echipamente de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc.Firma noastră asigură şi operaţii de sortare primară pe categorii a deşeurilor solide, precum şi ambalarea corespunzătoare a acestora.